Solskensbullar

/ Mat & bak
 
Nu de senaste veckorna så jag har på natten bakat en hel del. Startskottet för min "karriär" som bagare börjar med att göra solskensbullar/Vaniljbullar. 
 
Ingredienser
24 st
 
50g       Jäst för söta degar 
100g     Smör 
3 dl       Mjölk
1/2 tsk  Salt  
1 dl       Strösocker
2 tsk     Kardemumma
9 dl       Vetemjöl (här får man höfta, degen ska ialla fall bli blank, smidig och släppa från kanterna)
 
 
Fyllning 
2 dl      Marsan/ Vaniljkräm 
 
Pensling 
1          Ägg
 
Garnering 
50 g       Smält smör 
1 1/2 dl  Ströscoker 
 
Verktyg 
Hushållsassistent 
Spritspåse 
 
Gör såhär: 

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfetteti en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Håll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.

2. Tillsätt salt, socker eller sirap och ev kardemumma. Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet. 

3. Arbeta degen kraftigt med en träsked, ca 8 min, till degen blir blank, smidig och släpper kanten. Jäs under bakduk ca 30 min till dubbel storlek.

4.  Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.

5. Dela degen i två delar. Forma varje del till en längd och dela i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 15 min. 

6.  Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 min. Värm ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10 min. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör eller margarin och doppas i socker.

 
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: