Bara några timmar kvar...

/

Ja, nu var man iordning gjord och drar nu ut för middag!

 

Ha det så bra allihopa och ta det lugnt ikväll/natt!


Gott nytt år!

/

Weheartit.com


Ännu ett år förbi..

/

Shit! Det är fasen nyårsafton imorgon! Helt galet vad det här året har gått fort. Under årets lopp så det varit upp och ner, men mest lyckliga minnen kommer att förevigt relateras till 2011. Flytt, valp, jobb och så mycket kärlek!

 


Vad är erat finaste ifrån 2011?

 


Vad var det i julklappen?!

/ Frågor & Svar
Okej, nu känns det som att julhelgen börjar avta och plötsligt får man tid vid datan!
Hur som helst: många undrade vad min julklapp från jobbet innehöll,  så jag tänkte visa upp den för er!

 

Tada!!

Pasta, kryddor och olivolja


Nu vankas det jobb!

/
Yes! Nu är det snart dags att sticka till jobbet!
Jag har nog världens bästa jobb! För senast jag var på jobbet så hade våra underbara chefer fixat att vi alla fick en varsin julklapp!
Så ska det vara tycker jag!
Visar ledarna uppskattning till sina medarbetare så komma dom automatiskt att arbeta bättre och känna en personlig uppskattning för det viktiga jobb som man faktiskt gör.

Nej gott folk! Nu drar jag!

Ha en underbar onsdag och kom ihåg: Det är bara 3 dagar kvar till JULAFTON!!


Chokladkola

/ Mat & bak
Fasen! Såhär mycket julgodis har jag aldrig gjort, om äns, alls förr. Idag blev det chokladkola!
Kan ju säga att man blev bra svettig när man insåg att man höll på koka upp till 125 grader. Eller ännu värre när T upplyser mig om att koncentrera mig på själva kolan än att stirra i datan för att dubbel kolla om man gör rätt!
Rudolf varning på mig...

Recept ifrån: http://www.recepten.se/

Ingredienser:

 • 3 dl vispgrädde
 • 50 g smör
 • 3 dl strösocker
 • 1,5 dl ljus sirap
 • 0,5 dl kakao
 • 1,5 msk vaniljsocker

Utrustning som är bra att ha:

 • digital termometer

Gör så här:

Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

 

Så här gör du kolan: Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

 

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

 

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

 

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

 

OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

 

Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

 

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

 

OBS! Gör bara en sats åt gången.


When the violence causes silence We must be mistaken

/ Musik


Här var det knäck!

/ Mat & bak

Hade lite julstök här hemma och gjorde knäck för första gången. Behöver jag säga att det blev grymt bra?!

Recept från: http://www.recepten.se/

Ingredienser:

 • 2 dl strösocker
 • 2 dl ljus sirap
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 dl hackad mandel eller hasselnötter

Utrustning du behöver:

 • 100 st knäckformar

Utrustning som är bra att ha:

 • digital termometer

Gör så här:

1. Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).

2. Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.

3. Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.

4. Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.

5. Hacka mandeln eller nötterna, antingen med maskin eller för hand med en vass kniv.

6. Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare. Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

7. När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.

8. Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.

9. Häll gärna smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt. Häll smeten i formarna. Jag brukar ställa upp pappersformarna på en upp-och-nervänd djup tallrik för att det ska bli lättare att hälla.

10. Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

11. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så det inte kladdar ihop.


Glad..Lucia?

/
Är det så man säger? Aja, GLAD LUCIA!

Usch vad länge sedan man skrev här!
Fast det har varit på både gott och ont. Har jobbat så mycket den senaste tiden jag har tyvärr inte haft tid motivationen till att skriva lite innan man stupar på kudden.

Men idag är jag ledig!
Nu på morgonen hade jag och T lucia frukost. Lite julmusik och tända ljus för att komma i stämning.

Hur började ni dagen?
Ni kanske hade turen att få se ett riktigt luciatåg?