Valborgsmässoafton

/
Ja, som rubriken lyder, Valborg. 
Något fån som är ute i spöregnet/snöfallet(?!) ? Av tyda på min statistik så är ni en hel del ute idag. 
 
Vssit kan det vara lite kul att stå vid en jätte lik brasa och inhalera sot och äta sladdrig varmkorv. Men har det inte gått lite långt om man drar dit sina barn i spöregnet? 
Nej, i år hoppade vi över eldandet och gör som blondinbella "tillbringar hellre kvällen hemma med en god middag och bra film". Good choice!  
 
 
Mysväder?
Njaaa 

Blogga om vården

/ Tankar & funderingar
 
Jag har länge varit skeptisk till att blogga sen jag började jobba inom vården. 
Inte det att jag inte vill blogga om det, för det vill jag. Jag vill att folk ska få upp ögonen om vården, vilket fantastisk yrke det är att arbeta inom. 
Men på grund av min skeptis, så slutade jag nästan blogga helt. Mycket handlade om ovisheten om hur mycket man kunde skriva utan att man "avslöja" för mycket. Men efter mina snart tre år på arbetsplatsen, känner jag mig säker på vad jag kan/ och inte kan skriva om. 
 
Men räddslan finns ändå kvar där någonstans, räddslan för att skjuta sig sig i foten så att jobbmöjligheterna minskas. För att företagen, kommunen eller landstinget skulle vara osäkra för att anställa en, för vad man skulle "skriva på bloggen". 
Men så är det nog inom alla yrkeskategorier.
Men det känns som att vi inom vården är i ett mer utsatt läge. Just för att allt inte är rosa moln med rosa enhöringar med glittriga manar och svansar. Vi får jobba hårt och under pressade förhållanden med delade turer, långa dagar osv.
 
Men med fantastiska kollegor gör det att man fixar det, tillsammans. Står vi enade som ett arbetslag ska göra, kan vi fixa allt. Står vi enade kan vi även påverka hur vi ska arbeta och ha en sägan om hur arbetet ska struktureras. 
 
 
Har ni någon gång kännt er kluvna över att blogga p.g.a. erat arbete? 
 

Nematanthus gregarius

/ Hantverk, inredning & prylar
.. även mer känd som Pussmun
 
Medans man ändå var i farten igår med att fixa med blommor, fick mina älskade pussmunnar också en omplantering med lite ny jord och en ordentlig vattning. 
 
Trots mina tendenser att ha livet av allt som är grönt, så hänger dessa med än efter fyra år i min vård. 
Men vissa av dom, har kanske sett bättre dagar..  Har till och med lyckats sätta skott från dessa som växer så fint! 
 
 
 
Ni som känner mig, vet att jag kan inte hålla en blomma vid liv.
Fattar inte vad jag gör för fel! Min svärmor säger alltid "älskar man blommor, så dör dom inte", men jag ÄLSKAR ju blommor! Men de känslorna är tydligen inte ömsesidiga..
 
För det krävs ju två för att dansa tango, säger dom.  

Duvor

/
Är det någon mer än jag som har problem med duvor på balkongen? 
Ja, nu är ju inte våra lika tjusiga som denna ovanför, utan gråa och en smula tråkiga. 
 
 
Pratade om detta med min smått religösa svärmor för någon vecka sen: 
Jag: Vi har ju fått två stycken duvor som bor på balkongen 
Hon: Ja, jag såg det här om dagen, men hade inte hjärtata att skrämma bort dom 
Jag: Vadå då? 
Hon: Nej nej, dom representerar ju Guds heliga ande! Inte kan man skrämma bort dom då heller
Jag: Men nu skiter ju Guds heliga ande ner min balkong..  
 
Ja, vi kom inte fram till så mycket där. Men den stora frågan är ju ändå. Jag är en djurvän och vill helst inte ringa anticimex för att bli av med dom. Men fågelkvalster är INTE mysigt, eller fågelskit heller för den delen.. 
 
 
 
Om jag satte upp vindspel, skulle det avsräcka dom från att sätta sig där? 
Tips mottages! 

Nytt på balkongen!

/ Hantverk, inredning & prylar
Ja, nu har det blivit lite nytt på balkongen! 
Vi har äntligen efter typ.. två år(?!) äntligen fått till balkongen som vi vill ha den. T har skaffat lite fina utemöbler, lagt trall på golvet och satt upp insynsskydd och fått upp fina solcells lampor.
 
Och vårat sista tillskott i balkongfamiljen: blommor! 
Violer och murgröna fick göra sig fina i mitt otroligt vackra växthus från IKEA. 
 
Som jag sagt tidigare, ingen mäterfotograf jag inte.. 
 

26 April

/
Det är helt galet vilket väder det har varit idag! Hos oss har det varit 22 grader och stekande sol.
Dagen till ära då har jag suttit framför datan eller med näsan i boken och försökt komma tillskott med den sista uppgiften för psykiatrikursen. Blir helt galen när det inte släpper! Historiska utvecklingar har aldrig varit min grej riktigt tror jag.. Suck!  
 
Men tillät mig själv att luncha med en vän på underbara Kajens Café som ligger vid hamnen. Lätt det bästa stället i hela Västerås att luncha på. Fantastiskt god mat med underbar utsikt över vattnet!
 
 En annan bild över fantastiska Västerås 
 

Let it go

/
Okej, jag erkänner! 
Jag är helt besatt av Frozen just nu. Igår kväll satt jag och googlade, kollande IMDb och kollade upp alla som medverkade i filmen.. JAG VET! Jag har ett problem. Fniss!
 
 
 
Dessutom kom jag över de här klippet idag när jag lyssnade på "let it go" för 254564 gången. Här får vi se alla som medverkat och gjort rösten till Elsa och sjunger den älskade låten ovan på olika språk. 
 
LOVE
 
 
 

Frozen

/ Tv, film & bio
 
Här om dagen så tittade jag på säkert den bästa animerade filmen på riktigt länge! 
Vilket jag säkert säger varje år när Disney kommer med en ny film, men det behöver vi inte tänka på nu.. 
 
Som rubriken lyder kollade jag på Frozen. 
En suverän film med underbar sång, vinterland och glitter! Behöver jag säga "ju mer det glittrar, ju bättre"? Ett sant faktum som faktiskt presenteras i den här filmen. 
 
Nej, men filmen gick verkligen i Disney-andan och var verkligen hur bra som helst!
 
 
 
Handling från SF 
Filmen handlar om prinsessan Anna som ger sig ut på en magisk resa tillsammans med bergsmannen Kristoffer och hans ren Sven, för att hitta hennes syster Snödrottningen Elsa.
Elsa förvisade sig själv till bergen efter att hennes dolda krafter uppenbarade sig under kröningsceremonin, och nu måste Anna hitta henne för att rädda kungariket Arendal från en förbannelse om evig vinter.
 
 
 
Filmen får av mig i sann Disney-anda:
5/5
 
 
 

Konfrontationer

/
 
Ja här sitter jag igen.. 
Känns som man inte gör så mycket annat när man får tid över. Man sitter med näsan i boken och försöker förstå sig på vad som står. 
Kan väl säga att det går bra, men sakta. Jag tror mig förstå första gången, men så ifråger sätter jag mig själv och tänker en gång till, och en gång till sen så är överanalyseringen igång.
 
Men jag antar att jag är en tänkare och jag vrider och vänder på samma sten 24 gånger innan jag är nöjd med mitt konstaterande. Men det är bara att återgå till boken och förlita sig på att magkänslan har rätt! 
 
Påtal om att över analysera, jag måste ändå vara världens sämsta att argumentera med. Eller jag är nog en människa man inte argumentarar med. För jag kan förstå vad människan säger och förstår hur denne tänker så jag säger sällan emot. 
 
Men det är klart, ibland om det är något som jag brinner för, då står jag på mig. Antar att jag är en fredlig varelse, som gärna umdviker konfrontationer om jag kan. 
 

20 April

/
Ja, då var firandet över för den här gången. Dagen har bara flugit iväg, men har haft mycket trevligt.
Det blev att fira hos T kusiner med grillning och påskbord. En mysig dag med massa sol och fint väder.

Nu befinner jag mig på jobbet med sprängande huvudvärk. Min "vilda gissning" skulle vara att det är för höga sockerhalter som sätter fart.

Glad Påsk!

/
 
Nu har påskhelgen börjat! 
Hur kommer ni att fira helgen? Jag själv ska spendera helgnätterna på jobbet och plugga. Börjar släppa lite och jag tror att jag kan greppa kursen lite mer nu. Det är ju en komplex värld man besöker just nu, hoho! 
 
Nej, jag önskar alla en Glad Påsk! till alla fina, underbara och fantastiska människor som vi har på denna jord!  
 

Twilight

/
Nu sitter jag som resten av Sveriges flickbefolkning och tittar på Twilight.

Kommer ihåg när jag läste böckerna och såg filmerna.
Fick den första boken av min lillasyster som läst böckerna på engelska, behöver jag säga att jag blev kär?
Första filmen kollade jag och min sambo på i Stockholm när det var Sverige premiär. Nostalgi!


Studiero

/ Musik
 
Perfekt musik för att stänga ute allt som händer runt omkring när man pluggar. 
 
När man har tre hundar här hemma som far runt, så behöver jag kunna stänga ute det som påverkar mig när jag pluggar.
 

Nattreflektioner

/ Tankar & funderingar
 
Under fredagen och lördagen hoppade jag in extra och jobbade på kvällen. 
Efter att (nästan) enbart jobbat natt i ca 3-4 månader, så var det en omställning att jobba på dag/kväll. För att vara helt ärlig, så saknar jag den "vakna tiden" får med våra brukare under dag tid, all skoj och stim man har för sig är ovärderlig
Men, att jobba natt och plugga samtidigt har varit mycket lättare, jag började hinna med livet. En viktig balans man måste hitta för att känna att man hinner med allt man vill göra. 
Man vill ju: jobba, vara med hundarna, träffa vännerna, plugga m.m. och försöka andas mellan etapperna.
 
Men hur gör man för att inte låta det ena ta över det andra? 
Jag har fått lära mig konsekvenserna och betalat ett högt pris för att jag inte hade förmågan då, att fördela min tid. Jag tyckte själv någonstans att jag hade fixat mitt liv på ett nogorlunda bra, men allt vände snabbt till det värre.
Människor som stog mig väldigt nära, försvann (och jag kan inte klandra dom såhär i efterhand), men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blev djupt sårad på kupen. Jag trodde att jag visste vart vi hade varandra..
Men livet kastar oväntade skruvbollar åt en. Vad som kommer hända beror på hur du väljer att ta dom, låta bollen svischa förbi, eller fångar du den?
Vad jag gick igenom då på den tiden, gjorde att jag lät bollen flyga förbi. Jag hade inte styrkan att veta vad jag skulle göra.
 
Men idag kan jag säga att jag har ett ganska välbalanserat liv. Jag har funnit många nya fantastiska människor som jag träffar så ofta vi alla hinner och skolan/jobbet flyter på bra. Jag känner mig tillfreds med mig själv för var jag är idag och var jag kommer att hamna i framtiden.Min sambo är underbar som funnits för mig i mina livs höga & djupa dalar. 
 
Oj, värst vad personligt det blev..
Eller ja, personligt för att vara ifrån mig. Brukar väl vara ganska försiktig med vad jag skriver. Men antar att natten plockar fram den sidan på mig.. 
 

Psykiatri 1

/
 
Nu har boken äntligen hittat hem till mig! 
Psykiatri 1 är nog den kurs som jag har sett fram emot mest men samtidigt grubbalt lite för. En människas psyke är så enormt stort och oförutsägbart. Ingen tänker och resonerar lika och varje individ är ett unikt fall. 
 
Nej, nu vet ni vad min kvällsläsning är ett tag framöver. 
 

Victoria's Secret

/ Skönhet & hälsa
Igår gjorde jag nog min största upptäckt någonsin!! 
Jag vet, vad säger det om mig och mina prestationer här i livet? 
 
Sak samma! 
Jag hitta Victoria's Secret Body Mist i hur många olika dofter som helst! Och hör och häpna, på Rusta!! 
För ynka 99 kr, fick dom följa med hem. 
 
 
 
 

All men must die

/ Tv, film & bio
Är så himla lycklig över att Game of Thrones är igång igen! Måste nog vara den mest brutala, genomtänkta och fantastiska serie någonsin.
 
Behöver jag säga min favorit? 
 
 
 

Huvudvärk från helvetet

/
Jag lovar, det här är ta mig fåglarna inte nådigt! 
Har nog aldrig i hela mitt liv varit med om en sån förrädisk huvudvärk som jag har nu. Eller jo, någon gång när jag var riktigt sjuk, men inte som har hållit i så länge.. Men aldrig såhär, när man är frisk och så 
Men att jobba fem nätter på en vecka, tar ut sin rätt efter ett tag..
 
Nej, jag ska ta min självömkan och gå och lägga mig. 
 
 
 

Sista nattpasset

/
Japp, som rubriken lyder är det dags för sista passet för den här veckan.
Ser fram emot en veckas ledigt framöver.

Men vem försöker jag lura?
Inte mycket ledigt här inte, utan kommer sitta med näsan i nästa kursbok: Psykiatri A!
Ska bli riktigt spännande, en kurs som jag verkligen har sett fram emot.


Halvvägs

/
Fick reda på igår att jag officellt har halva kursen kvar! Känns jäkligt fint just nu måste jag säga. En riktig morot att fortsätta att kämpa vidare. 
Måste även säga att efter ha jobbat i tre år inom LSS, så är detta det bästa jag någonsin gjort. Kan väl säga i efterhand att man egentligen borde ha haft utbildningen innan jag börja jobba. Det finns så mycket att kunna/veta innan man börjar, som man inte vet innan. 
 
Men och andra sidan är jag tacksam för min chef och samordnare som trodde på mig när jag kom dit och såg att jag är lämpad att vara hos dom.
 
För att ha kunskap och lämplighet för yrket, är två helt skillda kategorier.
Alla kan ha kunskap men alla är inte lämpade för yrket. Tyvärr finns det de rötägg inom vården, så man undrade hur dom hamnade där i från första början.
Men så finns det de få eldsjälar som bryr sig och engagerar sig för människan, men inte har utbildning att tittulerar sig med.
Sen är det ju naturligtvis viktigt att ha både och, men då är det viktigt att cheferna tar sig en ordentlig titt och hittar eldsjälarna.  
   
 
Eller vad tycker ni är viktigast? 
Kunskap? Lämplighet? 

Banankladdkaka

/ Mat & bak
 
Du behöver: 
150 g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1.5 dl vetemjöl
2 st mogna bananer
 
Gör såhär
Smält smöret och låt det svalna under tiden du rör ihop resten. Vispa ägg och socker. Blanda ner vaniljsocker och kakao. Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn smet. Rör i det smälta smöret. Hacka bananerna grovt och blanda ner dem eller lägg i bananerna hela och kör med elvisp.

Häll smeten i en rund form (ca 25 cm i diameter) som man kan smörja om man vill. (Jag brukar använda teflonform och smörjer inte den.)

Grädda mitt i ugnen i 175°C i 30 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylen tills servering. Den blir ännu godare efter ett par dagar i kylen och håller sig där i åtminstone en vecka. Man kan också frysa kakan.

 

En konst att kunna be om ursäkt/förlåtelse

/ Tankar & funderingar
Idag lever vi i ett ganska självcentrerat Sverige. Att be någon om ursäkt finns liksom inte längre i vårat system längre.
T.ex. alla har nog någon gång i sitt liv sagt något som har sårat en annan person djup, direkt eller indirekt. Men ber man perosnen om ursäkt då? Inte alla som gör det, istället heter "vadå då? Jag har väl rätt att säga vad jag tycker?". Och ursäkten uteblir... 
 
 
Men en ursäkt och förlåtelse då?
Vad är skillnaden?
Vad betyder de två orden?


Att man använder orden "förlåt" och "ursäkta" vid olika tillfällen är antagligen bekant. Ibland hör jag dock att man uttrycker att "jag ska be henne om ursäkt" och sedan ändå säger "förlåt", uttrycken "be om ursäkt" och "be om förlåtelse" är alltså mer synonyma än "förlåt" och "ursäkta".


Men att be om ursäkt är mer "jag ursäktar mig för mitt beteende" eller liknade. Den andra partern kan varken ta eller vägra ursäkten. Men den "skyldiga" kan känna en lättnad att ha erkännt sitt felande.

Men förlåt då? Kan man be om förlåtelse hur som helst? Ja, man kan be om förlåtelse. Men för mig har det en helt annan innebörd än ursäkt.
Förlåtelse hänger mer på båda två, att ge och ta emot förlåtelse. T.ex. att en dödsdömd söker förlåtelse till offrets anhöriga, för att sedan kunna söka efter gudsförlåtelse. Ni förstår vart jag vill komma va?
Utan att den andra partern kan ta emot förlåtelsen så finns fortfarande skulden kvar. 


Efterlyses - Vårdblogg

/
Någon av er som vet några bra aktiva vårdbloggar? 
 
 
 
Tycker jag googlar och googlar, men de mest aktiva jag hittar är från 2012
Var det något år alla bestämde sig för att sluta blogga då, mån tro? 

3 April

/
Suck! 
Var inne idag och gjorde provet i etik och människans livsvillkor. Och det gick väl som vanligt kan jag väl säga.. 
När jag sitter där så blir det helt nattsvart i huvudet. Som min hemkunskapslärare sa efter vårat sista prov i hemkunskap (och jag citerar):
"Jadu Louise, du är hur duktig som helst på de praktiska delarna men i de teoretiska så blir det ju äppelmos i huvudet på dig."   
Ja men jag tackar.. 
 
 
 
MEN! Vi får se vad provet visar. 
 

2 April - Plugginferno

/
Nu pluggas så hundarna flyr platsen! 
Nej, men som rubriken lyder, är det plugg för hela slanten idag. Imorgon är det prov i "Etik och människans livsvillkor"
Den är helt klart en av de mest spännande kurserna som jag har läst genom utbildningen. Hur man möter människor i olika skeden, vad är rätt och fel? Finns det rätt och fel? Svaren kan vara väldigt diffust många gånger, men man får flera  tankeställare. Även när religion möter vården, det finns så mycket att veta!
 
 
 
Att börja plugga igen, är det bästa jag har gjort på länge. 
   

Hemgång

/
Äntligen på väg hem från jobbet. Känns rätt gött att titta på alla morgontrötta människor som är på väg till skolan/arbetet, medans en annan ska hem och soooova!