Chokladkola

Fasen! Såhär mycket julgodis har jag aldrig gjort, om äns, alls förr. Idag blev det chokladkola!
Kan ju säga att man blev bra svettig när man insåg att man höll på koka upp till 125 grader. Eller ännu värre när T upplyser mig om att koncentrera mig på själva kolan än att stirra i datan för att dubbel kolla om man gör rätt!
Rudolf varning på mig...

Recept ifrån: http://www.recepten.se/

Ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl kakao
  • 1,5 msk vaniljsocker

Utrustning som är bra att ha:

  • digital termometer

Gör så här:

Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

 

Så här gör du kolan: Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

 

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

 

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

 

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

 

OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

 

Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

 

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

 

OBS! Gör bara en sats åt gången.

#1 - - HANNA:

sv: tack så mycket! hoppas du haft en bra dag? :)

#2 - - MalinKalin:

Sv: Ja det var riktigt kul :)

Åh vad gott det där såg ut! :)

#3 - - Malin:

Mums! Låter gott:)

#4 - - Annika:

Ååååå mums va gott!

#5 - - LOWA - En musikblogg:

VS: Det är riktigt trevligt att medverka i lusciatåg oxå ;)

hoppas du får en trevlig lördag :)

#6 - - FlizanLizan:

sv: tack det ska jag :)

#7 - - Johanna:

ja och skall iväg ikväll igen....längtar tills "jullovet" börjar :)



intervjuerna gick bra, vi hitta en som fick tjänsten :)

#8 - - danten89:

Åh så gott med chokladkola, får man smaka en bit? =D



Ja det är jobbigt.. men träffar man en person, så får det ta tid? Man ska aldrig stressa in i relationer, som tyvärr många gör idag.. :(

#9 - - martina:

hej!

allt bra med dig idag? :)

#10 - - Tette:

Aha det låter som en trevlig dag :) Njao ikväll ska vi spela buzz med massa folk i denna lilla ettan.

Annars händer de inte så mycket ändå ^^



Hoppas du får en bra lördag kväll :D

Kram

#11 - - Sara:

Mums!

#12 - - marina:

sv. ja låten är bra :)

#13 - - marina:

sv. ja låten är bra :)

#14 - - LIENE:

Chokladkola är så himla gott!

#15 - - emma härnqvist:

haha ja man gör ju inte de där kolorna så ofta så det blir ju lätt att man får kolla ett par extra gånger, ska göra godis idag här med :)

#16 - - Miss Sunshine:

Oh vad gott :D

#17 - - Hanna:

allt bra? :D

#18 - - MATILDA:

härligt med julgodis :)

#19 - - elin:

åh gott:)

#20 - - Veronica:

Ja verkligen =)

#21 - - fanny:

Såna är riktigt goda:D

#22 - - Vem...?:

Hej. Just nu kan man vinna en onepiece i min blogg om du vill delta! :)

#23 - - sally:

gud va gott :D

hoppas du haft en bra fjärde advent :)!

#24 - - ami:

baka är hur roligt som helst, bara synd att jag inte kan äta det ;(

#25 - - Amiee Whitney:

sv,Thank you!!

You're not starting until Monday? haha omg you've left it so late! :P I actually finished today although I'm waiting for a couple of things to arrive in the post to wrap for my brother and my dad but I'm worried they won't arrive in time :/

#26 - - EMMAS!- julkalender i bloggen:

sv: förlåt för sent svar! hur är det med dig? :)

var gärna med i dagens lucka:

http://eemma.se/2011/december/julkalender-lucka-nr-19.html#comment



kram! :)

#27 - - ping pong-ish girl:

sv: förlåt för så sent svar :/

men iaf... visst e den rba ja kan inte sluta lyssna :DD

Till top