Här var det knäck!

/ Mat & bak

Hade lite julstök här hemma och gjorde knäck för första gången. Behöver jag säga att det blev grymt bra?!

Recept från: http://www.recepten.se/

Ingredienser:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl hackad mandel eller hasselnötter

Utrustning du behöver:

  • 100 st knäckformar

Utrustning som är bra att ha:

  • digital termometer

Gör så här:

1. Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).

2. Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.

3. Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.

4. Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.

5. Hacka mandeln eller nötterna, antingen med maskin eller för hand med en vass kniv.

6. Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare. Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

7. När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.

8. Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.

9. Häll gärna smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt. Häll smeten i formarna. Jag brukar ställa upp pappersformarna på en upp-och-nervänd djup tallrik för att det ska bli lättare att hälla.

10. Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

11. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så det inte kladdar ihop.



Postat av: Sara

Gott :)

2011-12-16 @ 18:18:13
http://aamaziing.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: